Kameraets eget raw format eller Adobe DNG format?

Redigerer du dine billeder på computeren, vil du hurtigt opdage, at du får de bedste resultater ved hjælp af et RAW-konverteringsprogram. Indstil dit kamera til at fotografere i RAW-formatet, og du vil få billeder med langt flere oplysninger at redigere ud fra.

Hver kameraproducent har udviklet sit eget RAW-format, som deres kamera er født med. Det betyder, at som fotograf skal du kopiere billederne fra hukommelseskortet og over til din computer, hvor du importerer billederne til konverteringsprogrammet. Herfra redigerer du dine RAW-filer på en tilsvarende måde som fra filmens tid, hvor man stod i mørkekammer og fremkaldte papirbilleder. Når redigeringen er færdig, eksporterer du billedet til en billedfil, f.eks. en JPG-fil, som du derefter kan bruge på de sociale medier.

Adobe lancerede den 27. september 2004 (DNG = Digital Negative) DNG-formatet som en åben standard. Kameraproducenter som Leica, Casio, Ricoh og Pentax understøtter DNG-formatet, mens Canon, Sony og Nikon bruger deres eget.

Adobe, som har programpakken Photoshop og Lightroom, bliver brugt af de fleste fotografer i verden. Lightroom er Adobes RAW-konverteringsprogram, og Adobe har udviklet deres eget RAW-format (DNG), som fotografer kan konvertere deres kameras RAW-format til.

Men hvad er fordelene, og hvad er ulemperne ved at konvertere sine RAW-filer til DNG?

Fordele:

 • DNG-filerne indlæses hurtigere i Lightroom end kameraproducenternes RAW-formater, hvilket gør dem nemmere at arbejde med under redigering.
 • DNG-formatet er en åben standard og kan åbnes i flere softwareapplikationer.
 • Reducerer risikoen for fil-forældelse.
 • Redigeringsindstillinger og metadata lagres direkte i DNG-filen. Hvis Lightrooms katalogfil bliver ulæselig, bevares alle data uskadt.
 • Lightroom kan kvalitetstjekke DNG-filerne.
 • DNG-formatet inkluderer muligheden for at tilføje og indeholde farveprofiler direkte i filen. Dette sikrer, at farvetolkningen er mere konsistent og øger nøjagtigheden af farvegengivelsen på tværs af forskellige softwareplatforme.
 • Standardisering og fællesskab: Som et åbent format muliggør DNG-standardisering forudsigelighed og samarbejde i fotografiindustrien.

Ulemper:

 • I enhver konvertering er der risiko for fejl og tab af data.
 • Det tager længere tid at importere billeder i Lightroom, da konverteringen også tager tid.
 • DNG-filerne fylder typisk lidt mere end kameraproducenternes egne RAW-formater.
 • Kameraproducenterne kan have indbyggede funktioner i deres RAW-filer, som ikke understøttes af DNG-formatet. For eksempel fjernelse af automatisk støvpletter på Canons RAW-filer i deres eget RAW-konverteringsprogram.

Tag et 2 årige weekendsbaseret fotografuddannelse

 • Få et stærkt netværk.
 • Udfordr din kreativitet.
 • Udvikl dit billedsprog.
 • Lær at tjene penge på din hobby inden for trykte rammer.
 • Vi har uddannet over 500 fotografer.
Du finder vores skoler i Odense og Måløv nær Ballerup.

Abonner på vores nyhedsbrev og bliv inspireret og få goodies,  artikler og gode tilbud.